مرض قند
مرض قند ،مرض قند چیست،مرض قند در حاملگی،مرض قند . علائم،مرض قند و غذا،مرض قند خون،مرض قند در کودکان،مرض قند یا دیابت،مرض قند چیست،مرض قند خون چیست،علایم مرض قند چیست،علائم مرض قند چیست،عوارض مرض قند چیست،علت مرض قند چیست،درمان مرض قند چیست،نشانه های مرض قند چیست،دیابت مرض قند چیست
در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد مرض قند صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.بیماری دیابت هنگامی به وجود میآید که لوزالمعده (پانکراس) یا همان غدهای که در پشت معده قرار گرفته است، مقدار کافی از هورمون انسولین را تولید نکند و یا بدن قادر به استفاده صحیح از انسولین تولید شده توسط لوزالمعده نباشد. انسولین هورمونی است که قند را از جریان خون به سلولهای بدن میرساند. وقتی که قند به سلولهای بدن میرسد، در داخل سلول به انرژی تبدیل میشود. این انرژی یا بلافاصله توسط سلول به مصرف میرسد و یا برای استفادههای بعدی در سلول ذخیره میشود. در واقع، انرژی حاصل از قندها، سوخت مورد نیاز برای بسیاری از فعالیتهای بدنی ما را تأمین میکند.
مرض قند نوع یک
مرض قند نوع یک هنگامی اتفاق میافتد که لوزالمعده، مقدار بسیار کمی از هورمون انسولین تولید میکند و یا اصلاً تولید نمیکند. افرادی که به این نوع از دیابت مبتلا باشند، باید هر روز انسولین مصرف کنند تا جایگزین انسولینی شود که بدن آنها قادر به ساختن آن نیست. این نوع بیماری اغلب در کودکان دیده میشود، به همین دلیل به آن اصطلاحاً دیابت جوانی میگویند، هر چند که میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد.
مرض قند نوع دو
مرض قند نوع دو در واقع شایعترین نوع این بیماری است که ۹۰ تا ۹۵ درصد از کل افراد مبتلا به دیابت را درگیر میکند. در دیابت نوع دو، بدن بیمار در برابر عملکرد انسولین مقاوم است و در واقع نمیتواند انسولین را به طور صحیح مصرف کند در نتیجه، بدن نمیتواند قند را به سلولها برساند. البته در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، انسولین به مقدار کمی ساخته میشود، اما این مقدار برای غلبه بر مقاومتی که بدن از خود نشان میدهد، کافی نیست.
مرض قند چیست
در حقیقت دیابت یا بیماری قند یک اختلال سوخت و سازی در بدن است. در این بیماری توانایی تولید انسولین در بدن از بین می رود و یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمی تواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد. نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط مکانیزم های مختلفی است. دیابت دو نوع اصلی دارد. در دیابت نوع یک تخریب سلولهای بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین می شود و در نوع دو مقاوت پیشرونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلول های بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود. در دیابت نوع دو مشخص است که عوامل ژنتیکی، چاقی و کم تحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند.
مرض قند در بارداری
نوع دیگری از بیماری دیابت هم وجود دارد که حالت موقتی داشته و هنگامی که یک زن باردار است، برای او به وجود میآید. این نوع از بیماری تحت عنوان دیابت بارداری نامیده میشود و اغلب هیچ گونه علائم خاصی ندارد. اغلب زنان باردار در مقاطعی از دوره بارداری خود، برای اندازهگیری قند خون مورد آزمایش قرار میگیرند. اگر قند خون در هر مقطعی از دوره بارداری بالا باشد، آن خانم باردار باید حتماً در مدت باقیمانده از دوره بارداری خود از رژیم غذایی خاصی استفاده کند. در برخی از موارد هم ممکن است نیاز به مصرف انسولین داشته باشد. در حدود ۳ تا ۵ درصد از کل زنان باردار به بیماری دیابت بارداری مبتلا میشوند.
علتها و دلایل مرض قند
اگرچه علت واقعی بروز بیماری دیابت هنوز به طور دقیق شناخته نشده است، اما ارتباط بین این بیماری با عوامل خطرزای متعددی ثابت شده است. شناسایی این عوامل خطرزا و آگاهی داشتن از آنها میتواند به درک چگونگی و علت بروز بیماری دیابت کمک کند. بیماری دیابت نوع یک که در آن تولید انسولین توسط بدن متوقف میشود، به این دلیل به وجود میآید که سیستم ایمنی خود بدن، شروع به حمله کردن و تخریب سلولهایی میکند که مسؤل ساختن هورمون انسولین هستند. به نظر میرسد که این نوع از بیماری دیابت تحت تأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی باشد و حتی با انواع خاصی از بیماریهای ویروسی نیز ارتباط داشته باشد. در مورد دیابت نوع دو که در اثر آن، بدن قادر به تولید مقدار کافی از هورمون انسولین نیست و یا نمیتواند انسولین را با بازدهی کافی مورد استفاده قرار دهد، عواملی از قبیل ژنتیک، سبک زندگی، چاقی و بیتحرکی در بروز بیماری نقش دارند. معمولاً علائم یک بیماری اولین نشانههای خطر هستند که بیمار مشاهده میکند، اما با این حال، یک آزمایش خون ساده هم میتواند نشان دهد که یک فرد به بیماری دیابت مبتلا شده است.
چه کسانی مستعد مرض قند است
گاهی از بیماری دیابت نوع یک با عنوان دیابت جوانی نام میبرند، زیرا این نوع از دیابت اغلب در کودکان مشاهده میشود. اما واقعیت آن است که این نوع از بیماری هم میتواند در هر سنی ایجاد شود. از طرفی دیابت نوع دو بیشتر در افرادی که اضافه وزن دارند، سابقه خانوادگی این بیماری در آنها وجود دارد، سن بالاتر از ۴۵ سال دارند و یا از نژادهای غیر سفید پوست هستند، به وجود میآید. همچنین به نظر میرسد که در بعضی از نژادها و فرقههای مذهبی، استعداد و پیشزمینه قویتری برای ابتلاء به دیابت نوع دو وجود دارد.
عوارض مرض قند
در افراد مبتلا به دیابت، خطر بروز بعضی از بیماریهای خطرناک افزایش پیدا میکند. همچنین بالا بودن مداوم میزان قند خون میتواند منجر به بروز بیماریهای خطرناک قلبی و عروقی، چشم، کلیه، اعصاب و دندانها شود. علاوه بر آن، خطر بروز انواع عفونتها در افراد مبتلا به دیابت بیشتر است. در حال حاضر تقریباً در تمامی کشورهای توسعهیافته و دارای درآمد سرانه بالا، دیابت به عنوان مهمترین علت بروز بیماریهای قلبی عروقی، نابینایی، نارسایی کلیه و قطع اندام تحتانی بدن محسوب میشود.
نشانه های مرض قند
1- ادرار بیش از حد، زیرا بدن میخواهد از قند اضافی خون خلاص شود. 2- احساس خستگی فراوان 3- احساس غیر عادی تشنگی، چرا که بدن نیاز به جایگزینی مایعات دفعشده دارد. 4- حالت تهوع(دل آشوب). 5- تاری دید. 6- احساس گرسنگی در عین کاهش وزن. 7- عفونتهای پیاپی. 8- زخمهای پوستی التیامناپذیر در مراحل پیشرفت بیماری. باید توجه داشت که ممکن است این نشانه ها برای همه یکسان نباشد: · امکان دارد نشانه های مرض قند نوع 2، به تدریج بروز کند. · احتمال دارد بعضی اشخاص اصلا علائمی نداشته باشند. · بسیاری افراد دچار بیماری قند نوع 2 هستند و خود نمیدانند. دیابت اگر به موقع کنترل و درمان نشود ممکن است به مشکلات بهداشتی شدیدی همچون نابینایی، آسیب به قلب و رگهای خونی و لطمه دائمی به اعصاب منتهی گردد. مراجعه مرتب به پزشک جهت معاینه و بحث و گفتگو پیرامون چگونگی رویارویی با بیماری یاد شده، رمز سالم ماندن فرد است.
عوامل مرض قند نوع دو
اغلب ما بر این باوریم که فقط کسانی در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند که قند و شکر، شکلات و شیرینی زیادی میخورند و به خوردن تنقلات و خوراکیهای شیرین عادت دارند. اما خوب است بدانید مصرف کالری اضافی هم می تواند موجب بروز دیابت شود، چاقی هم یکی از عوامل خطر بروز دیابت است و فرقی نمی کند کالری بیش از حد نیاز از چه منابعی تامین شده باشد. باور غلط دیگر این است که گمان می کنیم کودکان، نوجوانان و جوانان به دیابت نوع دو مبتلا نمی شوند اما مشخص شده است امروزه به دلیل افزایش آمار چاقی در دوران کودکی، حتی بچه ها هم می توانند به دیابت نوع دو مبتلا شوند و اکنون بسیاری از کودکان در معرض خطر این بیماری قرار دارند. بر اساس مطالعات چاقی و اضافه وزن یکی از عوامل اصلی و مهم در بروز دیابت به شمار می رود. به همین دلیل افرادی که چاق هستند و یا اضافه وزن دارند بیشتر در معرض خطر دیابت قرار دارند. بنابراین در پیش گرفتن یک برنامه و سبک زندگی سالم، اهمیت ویژه ای در پیشگیری از بروز این بیماری دارد، به طوری که داشتن رژیم غذایی سالم، کنترل وزن و فعالیت ورزشی منظم و مناسب برای پیشگیری از بروز دیابت و کنترل آن به تمام افراد توصیه می شود. نکته مهم دیگری که در این زمینه وجود دارد، این است که افزایش کالری دریافتی در طول روز می تواند احتمال بروز دیابت را افزایش دهد و کسانی که مقدار زیادی کالری دریافت می کنند، بیشتر از دیگران در معرض خطر دیابت هستند.منبع دریافت کالری هم چندان تفاوتی ندارد و چه از طریق کربوهیدرات ها این کالری اضافه مصرف شود، چه از طریق چربی ها و چه پروتئین ها برای فرد خطرناک خواهد شد، زیرا دریافت کالری زیاد می تواند به بروز اختلال در عملکرد انسولین منجر شود. به همین علت نباید تصور کنیم فقط کسانی که به مقدار زیاد، شیرینی و شکلات و نان و برنج مصرف می کنند در معرض خطر دیابت هستند و افرادی که از پروتئین ها و چربی ها استفاده کرده و مصرف کربوهیدرات را محدود می کنند، هیچ وقت به این بیماری مبتلا نخواهند شد، زیرا آنچه در بروز دیابت موثر است، میزان کالری دریافتی روزانه در رژیم غذایی است و نه فقط مصرف قندها و کربوهیدرات ها. البته ذکر این نکته هم ضروری به نظر می رسد که نمی توان این طور نتیجه گرفت تمام افراد چاق و کسانی که اضافه وزن دارند، حتما به دیابت مبتلا خواهند شد یا برعکس، کسانی که وزن مناسبی دارند یا لاغر هستند، هیچ وقت در معرض خطر دیابت قرار نمی گیرند. نوع غذاهایی که در رژیم روزانه مصرف می شوند نیز در ابتلا به دیابت بسیار مهم است. خطر دیابت در میان افرادی که در رژیم روزانه شان از چربی های اشباع بیشتری استفاده می کنند، افزایش می یابد و به همین دلیل توصیه می شود مصرف روغن های جامد، کره، مارگارین و لبنیات پرچرب یا مصرف بیش از حد گوشت قرمز که می تواند احتمال بروز دیابت را افزایش دهد، را کمتر کنید. بر اساس تحقیقات کمبود برخی از مواد مغذی هم می تواند زمینه ساز ابتلا به دیابت شود. اگر میزان ویتامین D خون بیماران دیابتی کمتر از حد طبیعی باشد، نوسانات قند خون در آنها بیشتر خواهد بود. به همین دلیل توصیه می شود بیماران مبتلا به دیابت مقدار ویتامین D خونشان را کنترل کنند تا در صورت نیاز و براساس نظر پزشک و متخصص تغذیه مکمل دریافت کنند.
پایش قند خون در مرض قند
پایش قند خون به دو روش انجام میگیرد. پایش قند خون توسط خود بیمار که به ان خود پایشی میگویند. پایش قند خون توسط پزشک در خود پایشی، قند خون توسط خود بیمار و با استفاده از یکی از انواع دستگاههای خانگی اندازهگیری قند خون انجام میگیرد در این روش گلوکز پلاسما اندازهگیری میشود و نمایانگر میزان کنترل قند خون در کوتاه مدت است. ارزیابی کنترل دراز مدت قند خون توسط پزشک انجام میگردد که از طریق درخواست آزمایش هموگلوبین A1C صورت میگیرد و نمایانگر میزان کنترل قند خون در دو تا سه ماه اخیر است. باید توجه داشت که این دو روش مکمل یکدیگرند و هیچیک جای دیگری را نمیگیرد. پزشک در نهایت با مرور اندازهگیریهای مکرر قند خون توسط بیمار و پاسخ آزمایشگاهی هموگلوبین A1C در خصوص نحوه ادامه درمان و مدیریت دیابت تصمیم میگیرد.
علت مرض قند
بیماری قند یکی از بیماری های رایجی است که خیلی ها مخصوصا در سنین بالا به آن مبتلا هستند. البته در سنین جوانی هم این بیماری وجود دارد. چه برای درمان و چه برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری دو گزینه اصلی کم مصرف کردن مواد شیرین و عصبی نشدن است. خیلی ها وقتی عصبی می شوند قندشان بالا می رود. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره علت و درمان بیماری قند اطلاعاتی را تقدیم تان می کنیم.
پیشگیری از بیماری مرض قند
در حال حاضر درمان شناخته شده ای برای جلوگیری از بیماری قند نوع اول وجود ندارد. برای بیماری قند نوع دوم می توان بوسیله ورزن منظم و ایجاد وزن متناسب اقدام کرد.
قارچ و مرض قند
اگر چه ورزش کردن بهترین و موثرترین سلاح برای مبارزه با دیابت است اما مصرف کروم ها نیز در کنترل دیابت بسیار حیاتی هستند و دانشمندان علوم تغذیه در کنار قارچ ها به حبوبات و جگر سیاه به عنوان دیگر منابع سرشار کروم اشاره دارند. محققان هندی معتقدند مصرف قارچ برای سلامتی افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، مفید است. محققان هندی اظهار داشتند: قارچ حاوی مقدار پایینی قند است که میتواند در وعدههای غذایی افراد دیابتی گنجانده شود. همچنین این ماده خوراکی سرشار از مواد غذایی با ارزش و مقوی است. به گفته این پزشکان؛ از آنجایی که این ماده خوراکی دارای مواد چربی زا نیست، میتواند برای افراد چاق نیز مورد استفاده قرار گیرد. به گزارش ایسنا، یکی از پزشکان هندی گفت: تمامی قارچها از خاصیت درمانی برخوردار هستند که مصرف آن برای پیشگیری از بیماریهای سرطان، HIV و دیگر بیماریهای کشنده مفید است.
علائم مرض قند خفیف
معمولا افرادی که به قند خون خفیف دچار شده اند ، سطه قند خونی بالاتز از نرمال دارند . که در بزرگسالان از 200 تا 350 میلی گرم می باشد و در کودکان 200 تا 240 میلی گرم است . معمولا افرادی که به قند خون خفیف دچار می شوند با خوردن مایعات سریعا ادرار در بدن آنها بوجود می آید و باید خود را تخلیه کنند . متاسفانه بیشتر افرادی که سطح قند خونشان در این باز ها قرار دارد متوجه علائم بیماری نمی شوند و زمانی به دکتر مراجعه می کنند که دیگر کار از کار گذشته است و کار به جاهای باریک کشیده شده است . علائم قند خون خفیف عبارت اند از : + ایجاد افزایش تشنگی در فرد + کاهش وزن در افراد + بیشتر شدن دفعات دفع ادرار در این بیماران + خستگی های زودرس + بوجود آمدن افزایش اشتها متاسفانه بچه های کوچک نمی توانند قند خون بالا را تشخیص بدهند و پدر و مادر آنها باید حواس خود را جمع کنند تا با مشاهده کردن این علائم در بدن آنها به دکتر مراجعه کنند تا هر چه سریع تر نسبت به درمان اقدام کنند . قند خون بالا باعث می شود تا مایعات بدن شما به سرعت از دست برود و برای جبران این معضل باید آب بسیاری بنوشید . معمولا علائم از دست رفتن آب بالا در قند خون به این صورت خود را نشان می دهد : + خشک شدن دهان بیمار و تشنگی های زودرس + تیره شدن پوست و همچنین ایجاد خشکی بر روی آن
علائم مرض قند حاد
افرادی که از بیماری قند خون وخیم یا مرض قند جدی رنج می برند ، سطح قند خونشان در بزرگسالان از 350 بالاتر و در کودکان از 240 میلی گرم تجاوز می کنند . این گونه بیماران معمولا علائمی مانند علائم زیر را تجربه می کنند : + مشکلات دیداری ( تاری دید ) + تشنگی شدید ( بیشتر از قند خون خفیف ) + احساس سبکی در سر و گیجگاه + خشک شدن پوست و در بعضی موارد داغ و سرخ شدن + اختلالات در خواب ( ناتوانی در خوابیدن یا بیدار شدن ) احتمال این وجود دارد که بدن شما در چنین موادی در هیچ سطحی انسولین ترشح نکند ( افراد مبتلا به دیابت نوع یک و گاها دیابت دو ) این احتمال وجود دارد که بدن شما علائمی مانند آنچه در زیر مشاهده می کنید ، از خود نشان دهد : + بروز مشکلات تنفسی ( تنفس های تند و عمیق ) + ضربان قلب سریع + بوی بد و زننده دهان + ایجاد استفراغ و از دست دادن اشتها قند خون یکی از بیماری های است که هر روز در حال شایع شدن است و آشنایی با علائم آن می تواند به شما کمک کند تا سریع تر از آن با خبر شوید و زود تر نسبت به درمان اقدام کنید .
داروهای مرض قند
برای درمان دیابت نوع دو، چندین نوع مختلف از داروهای خوراکی وجود دارد. برای این منظور، تعداد زیادی قرص و داروی تزریقی وجود دارد که هر یک برای هدف خاصی مصرف میشود. بعضی از بیماران از چندین داروی مختلف به طور همزمان استفاده میکنند. همچنین ممکن است چند مورد از این داروها همراه با یک رژیم انسولین، برای کنترل بهتر میزان قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک مورد استفاده قرار گیرد.
درمان مرض قند با انسولین
درمان با انسولین برای بیماران مبتلا به دیابت نوع یک ضروری است، زیرا در این بیماران، انسولین به مقدار کافی توسط لوزالمعده تولید نمیشود. روشهای معمول برای مصرف انسولین شامل استفاده از سوزن و سرنگ، استفاده از قلم انسولین که حامل یک کارتریچ حاوی انسولین است، و یا استفاده از یک پمپ انسولین که به طور مرتب دوز مناسبی از آن را به بدن وارد میکند، میباشد. به تازگی اشکال جدیدی از انسولین که به صورت استنشاقی مصرف میشود نیز در حال ساخت و عرضه شدن است. همه انواع انسولینها با هم یکسان نیستند. به همین دلیل ممکن است پزشک شما انواع مختلفی از این دارو را برای شما تجویز کند که هر کدام را باید در زمان خاصی از شبانهروز مصرف کنید.
نشانه های مرض قند نوع 1
کاهش وزن بدون دلیل
تاری دید
تکرر ادرار که در آن حجم ادرار زیاد شده است. بیمار هر بار که ادرار می کند مقادیر زیادی ادرار دفع می کند.
خشکی دهان و تشنگی بیش از حد
احساس ناگهانی خستگی
نشانه های مرض قند نوع 2
تاخیر در التیام زخمها و بریدگیها
عفونتهای ادراری
ناتوانی جنسی سوزش و احساس مور مور شدن در دستها و پاها
مرض قند و سیاه گیله
اثر ضددیابت یک بار مصرف عصاره این گیاه که اثری مشابه انسولین دارد، تا چند هفته در بدن باقی می ماند. به علاوه این گیاه دارویی در پیشگیری از عوارض بلندمدت دیابت مانند عوارض قلبی- عروقی، عصبی، کلیوی و چشمی تا حدی موثر است. عصاره آن به مقدار80 تا 160 میلی گرم 3 بار در روز برای بیماران مبتلا به دیابت توصیه می شود.
مرض قند و خار مریم
گیاه خارمریم موجب افزایش حساسیت سلول ها به انسولین و کاهش قندخون می شود. ماده موثر آن سیلی مارین نام دارد که تجویز آن به مقدار 200 میلی گرم 3 بار در روز موجب کاهش مختصر قندخون ناشتا و هموگلوبین HbA1C و چربی های خون می شود.
مرض قند و شنبلیله
15 تا 50 گرم پودر دانه شنبلیله خیسانده در آب موجب کاهش قندخون ناشتا و بعد از غذا می شود. پودر دانه شنبلیله علاوه بر کاهش مختصر قندخون باعث کاهش چربی های خون نیز می شود.
مرض قند و هندوانه ابوجهل
مقدار 100 میلی گرم 3 بار در روز ماده موثر هندوانه ابوجهل به مدت 2 ماه در بیماران دیابتی نوع دوم، موجب کاهش مختصر میزان هموگلوبین HbA1C و قندخون ناشتا می شود.
مرض قند و چای سبز
مصرف روزانه 5/1 گرم پودر چای سبز خشک موجب کاهش مختصر قندخون در بیماران دیابتی می شود. مقدار توصیه شده برای بیماران دیابتی مصرف 2 فنجان چای دم کرده در روز است.
مرض قند و دم کرده گزنه
گزنه در طب سنتی ایران به عنوان یک داروی کاهنده گلوکز خون معرفی شده است. عصاره برگ گزنه می تواند یک نقش حفاظتی در برابر افزایش میزان قندخون و تخریب سلول های پانکراس داشته باشد.
نکاتی مهم برای بیمارای مبتلا به مرض قند
سیگار نکشید. سیگار کشیدن بروز تصلب شرائین را تسریع و عروق خونی را منقبض می کند. به این ترتیب بیماری اعصاب محیطی به عنوان یک عارضهٔ جانبی تشدید خواهد شد. برای پیشگیری از زخم و و قانقاریا از پای خود مراقبت ویژه به عمل آورید. در مورد بحث مراقبت مناسب از پا به مبحث مراقبت از پاها مراجعه کنید. حاملگی به میزان زیادی نیاز به انسولین را تغییر می دهد. اگر فکر می کنید حامله هستید فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. همیشه به پزشک و دندانپزشک یادآوری کنید که مبتلا به بیماری قند هستند تا آنها اقدامات احتیاطی مناسب را انجام دهند.
مهار مرض قند
ناراحتی مرض قند خوشبختانه تا حدود زیادی قابل کنترل و مهار شدنی است و شاید همه اشخاص قادر باشند در مراحل اولیه، بیماری را با مراقبت دقیق از خویشتن و با راهنمایی پزشک. و بدون مصرف دارو مهار کنند. اعمالی که جهت مهار وزن میتوان انجام داد، عبارتند از: تعادل وزن، برای بسیاری از مبتلایان به بیماری قند، کاهش وزن، تنها اقدام بسیار مهمی است که میتوانند انجام دهند: · برنامههای غذایی کاهش سریع وزن را نیازمایید. آنها در دراز مدت اثربخش نبوده و چه بسا خطرآفرین هم باشند. از توصیه های گروه کارشناسان مرض قند حتماً پیروی کرده و وزن خود را آهسته و پیوسته بکاهید. · نا امید نشوید. حتی کاهش 4 کیلوگرم ممکن است در شیوه احساس شما تفاوت فاحشی پدید آورد. خوب و سر وقت غذا بخورید. حساب آنچه را که میخورید، در دست داشته باشید. غذای اندک و منظم برای اکثر مبتلایان به دیابت، تأثیر بسزایی دارد. هفتهای سه یا چهار بار ورزش کنید. ورزش سه اثر مفید دارد: · به مهار وزن یاری میکند. · در استفاده از قند خون، یاریگر یاختهها (سلول ها) است. · در پیشگیری از امراض قلبی سودبخش است.